Menopauza és a fogamzásgátlás

Mikor is érdemes abbahagyni?

 A változókor már magába is félelmetesen hangzik, és egyöntetűen érint mindent nőt. De kit később, kit pedig hamarabb. A változókor tünetei a nők körében megegyezik, de a tünetek erőssége, gyakorisága már egyénfüggő. Azonban ami biztosan igaz, hogy egytől egyig minden nő tart a változókor okozta tünetektől, és attól az időszaktól mikor a hormonjai változáson mennek keresztül. Fontos megvizsgálni pár aggasztó gondolatot, lássuk is melyek ezek.

1. Ha több menstruációs ciklus kimarad az nem feltétlen klimax. A menstruáció elmaradásának számtalan oka lehet, és ezekből csak az egyik a klimax. Okozhatja többek között hormonzavar, stressz, terhesség. Ha többször előfordul, hogy kimaradozik a ciklusunk érdemes akkor orvoshoz fordulni és kivizsgálni mi is lehet a baj. Fontos megjegyezni, hogy menopauzáról akkor beszélünk, hogyha egy teljes éven át kimarad a menstruáció.

2. 35 évesen már klimax. Napjainkban sajnos ez egyre többször előforduló jelenség a nők körében. különböző környezeti hatások, kóros állapotok, betegségek, egészségtelen életmód miatt egyre több embernél jelentkezik korai klimax. Ez főleg azok számára tragikus, akik még családalapítás előtt állnak. Bár teherbe esésre az elején még van némi esély, főleg hormonkezeléssel, ám minél több időt vár az illető, annál kevesebb.

3. Egészségtelen-e a hormonterápia? Sokan annak tartják, pedig nagyon sok jótékony hatása is van, a klimax okozta tünetek igencsak kellemetlenek, de a hormonterápia hatékony megoldást ígér. Szerencsére ma már igen csekély hormondózissal nagyon jó eredményeket lehet elérni, ráadásul több tanulmány kimutatta, hogy a csontritkulásra kifejezetten jó hatással van ez.

4. Késleltethető-e a menopauza? A menopauza időpontja sajnos nem késleltethető. Ám az olyan tényezők betartásával, mint az egészséges életmód, túlsúly leadása, dohányzás abbahagyása, rendszeres testmozgás, mind segít megelőzni a korai klimax esélyét.

5. Ha nincsennek hőhullámok az normális? A tünetek mindenkinél máshogy jelentkeznek, más intenzitással. Sőt, az is lehet, hogy valaki alig tapasztal valamit. Bár valóban gyakori panasz a hőhullám, ám ha nem jelentkezik, vagy csak csekély mértékben, nem jelent rosszat, sőt!

6. A klimax korai stádiuma: kell fogamzásgátló? A klimax három részből áll, premenopauza, perimenopauza, postmenopauza, és az első kettőnél szükség van továbbra is védekezésre, mivel ekkor is teherbe lehet esni.

Forrás: femina.hu

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább