A változás kora

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormon hiánya okozza a változókor kellemetlen tüneteit.

A menopauza sokáig rettegett, érthetetlen tünetekkel járó átmenet volt, amely sokak számára egyfajta véget jelentett – pedig ennek nem kell így lennie! Nem árt azonban tisztában lennünk hatásaival és működésével.

 
Mi történik a változás során?
 
A változókor során a petefészek működése fokozatosan leáll, a tüszőhormon és a sárgatest-hormon termelése csökken. A havi vérzés kezdetben rendszertelenné válik, majd elmarad.
 
A változókor szakaszai:
  • Premenopauza: a menopauzát megelőző évek, mely során a havivérzés jellege már megváltozik és szubjektív tünetek is kísérhetik
  • Erimenopauza: a menopauza előtt egy évvel kezdődő és a menopauzát követő egy év utáni időszak
  • Menopauza: az utolsó, petefészek által vezérelt menstruáció időpontja, melyet tüszőrepedés előz meg
  • Posztmenopauza:a menopauzát követő egy év eltelte utáni időszak
Ha nem magától történik: petefészek eltávolítása után az ösztrogénszintek nagymértékben lecsökkennek, aminek következtében a változókori tünetek hirtelen és súlyosabb formában jelentkeznek. Ha csak méheltávolítás történik, a petefészek funkciójának csökkenése a természetes menopauza lefolyásához hasonló, a tünetek hosszabb idő után és általában enyhébb mértékben jelennek meg.
 
Ösztrogén nélkül
 
Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormon, jelenléte szerepet játszik a ciklus irányításában, lefolyásában. A változó korban ennek hiánya is okozza a kellemetlen tüneteket.
korai tünetek:hőhullámok, szívdobogásérzés, alvászavar és ingerlékenység (ezek a panaszok hónapokon, sőt éveken át eltarthatnak)
középtávú tünetek:hüvelyszárazság, vizelési panaszok, bőr- és hajszárazság, ízületi problémák
késői tünetek:csontritkulás, szív- és érrendszeri megbetegedések
 
Az idősödő nők számára a legnagyobb veszélyt a szívkoszorúér megbetegedések jelentik. Az ösztrogénhiány több ok miatt is növeli e megbetegedések kialakulásának rizikóját:
az ösztrogén emeli a keringésben a „jó” (HDL) koleszterint és csökkenti a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét
az ösztrogén jótékony hatást fejt ki az erek falára és a szívre
 
A csontritkulás okozta csonttörés minden 2. nőt fenyeget. Ösztrogénhiány esetén csökken a csontok kalciumtartalma és a csonttömeg, ezáltal a csontok törékenyebbé válnak.
 
Fontos! Rendszeres testmozgással csökkenthető a csontritkulás és a szívkoszorúér megbetegedések kockázata. Ez utóbbi kockázatának csökkentése érdekében célszerű mérsékelni a zsírfogyasztást és emelni a magas rosttartalmú ételek arányát. Kerülendő a túlzott mértékű alkoholfogyasztás és a dohányzás is!
 
Mit tehetünk a tünetek ellen?
 
A hüvely idővel megrövidül, szűkebb, szárazabb lesz és veszít rugalmasságából, így a nemi élet fájdalmassá válhat. Előfordulhat hüvelyi folyás és kellemetlen égő, viszkető érzés is. A rendszeres szexuális aktivitás és a gátizom torna segít a hüvely izomtónusának megtartásában. A hosszú előjáték, a síkosító folyadékok alkalmazása és ösztrogén tartalmú készítmények helyi használata enyhítheti a fájdalmakat.
 
A méh körüli szalagok meggyengülnek, a méh lesüllyed a hüvelybe vagy a hüvelynyíláson előreesik. Ez általában műtéttel korrigálható.
 
A vizelési inger erősödhet, illetve gyakoribbá válhat és vizelettartási nehézség is jelentkezhet. Ez esetben lefekvés előtt csökkentse a folyadékbevitelt, az alkohol- és kávéfogyasztást, továbbá végezzen rendszeresen gátizom-tornát!
 
A haj elvékonyodhat, a bőr szárazabbá és ráncosabbá válhat. Használjon fényvédő és hidratáló kozmetikumokat és mellőzze a dohányzást!
 
Tanácsok a hőhullámok és a verejtékezés mérséklésére:
  • természetes anyagú, világos ruhát viseljen
  • öltözzön rétegesen
  • ne fogyasszon az esti órákban koffeint és erősen fűszeres ételeket
  • viseljen pamut hálóinget
  • használjon könnyű pamuttakarót és ágyneműt
  • szellőztesse gyakran a szobáját
 
Mikor forduljon orvoshoz?
 
Amennyiben a mindennapi életvitelt zavarják a változókori tünetek, forduljon menopauzával foglalkozó nőgyógyász szakorvoshoz, aki korszerű hormonterápiás gyógyszerek segítségével enyhülést nyújthat a menopauza során jelentkező panaszokra, a hormonhiány következményeire. A megoldás alapköve a hormonhiány megszüntetését célzó hormonterápiás kezelés, mely a változókori panaszok enyhítésével az életminőség nagymértékű javulását eredményezi. A hormonterápia módja mindig a tünetektől, a menopauza stádiumától és az esetleges kockázati tényezőktől függ. Fő cél megtalálni azt a hormonális egyensúlyt, amely biztonságos és visszaállítja a jó közérzetet.
 
Az alkalmazott készítmények vagy csak ösztrogént tartalmaznak vagy sárgatest-hormonnal kombináltak. Vannak gyógyszerek, amelyeket folyamatosan kell alkalmazni és vannak olyanok, amelyeket ciklikusan. A rendelkezésre álló termékek sokfélesége azt szolgálja, hogy minél egyénre szabottabb legyen a terápia.
 
A gyógyszerformák terén is bőven van választási lehetőség:
  • tabletták: naponta szedhetőek, szájon át
  • bőrtapaszok: ösztrogént és/vagy sárgatesthormont juttatnak a bőrön át a véráramba; a tapasz a csípőn helyezhető el és hetente egyszer vagy kétszer cserélendő
  • gélek, krémek: segítségükkel ösztrogén juttatható a véráramba, naponta alkalmazhatóak
 
Igaz-e az, hogy a hormonterápiás kezelés emlőrákot okoz?
 
Sokan nem tudják, hogy az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a túlsúly sokkal nagyobb mértékben növeli az emlőrák előfordulásának gyakoriságát, mint egy akár tíz éven át tartó hormonterápia. Kezelőorvosa figyelembe véve az Ön korát, egészségi állapotát, kórtörténetét és családi anamnézisét választja ki a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb kezelési módot. A rendszeres nőgyógyászati és mammográfiás ellenőrző vizsgálatokkal nőgyógyásza nyomon tudja követni egészségi állapotát, folyamatosan tudja mérlegelni a kezelés hasznát és kockázatát, így biztos lehet afelől, hogy csak a szükséges ideig részesül hormonterápiás kezelésben. A hormonterápia felfüggesztése után ugyanolyan mértékű az emlőrák kockázata, mintha nem részesült volna kezelésben.
 
Kinek nem ajánlott hormonterápiás készítmény szedése?
 
Az alábbi állapotok és betegségek fennállása esetén nem ajánlott hormonterápiás készítményt alkalmazni: terhesség, szoptatás, mellrák, hormonfüggő daganat, ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés, kezeletlen endometrium hiperplázia (méhnyálkahártya túlburjánzás), trombózis, tüdőembólia illetve májgyulladás.
 
Fontos! A hormonterápiás kezelés mellett rendszeres szakorvosi vizsgálat és évente mammográfia elvégzése szükséges, hogy az idő előrehaladtával szervezete változásait követve mindig az Önnek legmegfelelőbb, testre szabott kezelésben részesüljön és a szükséges szűrővizsgálatok is megtörténjenek.
 
intimzona.hu/dmd
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább